هشدار وزارت بهداشت به حاجیان و خانوادهها درباره احتمال سرایت وبا و مرس
اگرچه دلتنگید، دست ندهید و روبوسی نکنید
حج امسال پرحادثه و پرحاشیه بود و با وجود آنکه مراسم پرفیض حج به پایان رسیده، همچنان تبعات حوادث بسیار تلخ به وقوع پیوسته در آن ادامه دارد. یکی از نگرانیهای اصلی وزارت بهداشت در مورد مراسم حج، شیوع بیماری مرس در عربستان بود که در این زمینه آموزشهایی به حجاج و مسئولان کاروانها داده شده بود، ولی این نگرانیها با وقوع حادثه منا و زخمی و بستری شدن تعداد زیادی از حجاج ایرانی در بیمارستانهای عربستان چندبرابر شد؛ بهگونهای که موضوع انتقال بیماری کروناویروس از طریق حجاج قوت گرفت. از طرف دیگر، با توجه به نزدیکی ماه محرم و صفر تعداد زیادی از هموطنان به کشور عراق سفر میکنند و نگرانی از انتقال وبا نیز وجود دارد. از آنجایی که در حال حاضر وزارت بهداشت عراق نسبت به شیوع وبا در چند شهر اصلی عراق هشدار داده ورود این بیماری به کشور دور از انتظار نیست وحتی یک مورد وبا نیز در قم مشاهده شده است، بنابراین وزارت بهداشت ستاد ویژهای برای کنترل این 2 بیماری خطرناک تشکیل داده است.
کروناویروس کوچکترین موجود زندهای است که تاکنون شناسایی شده و یکی از 200 ویروسی است که باعث سرماخوردگی میشود. این ویروسها میتوانند تغییر شکل دهند و قدرت کشندگیشان بیشتر میشود. یکی از ویروسهایی که تغییر شکل داده، کروناویروس است و از آنجایی که در منطقه مدیترانه شرقی بیشتر اتفاق افتاده به آن مرس نیز میگویند.
کرونا؛ ویروسی که از عربستان به دنیا سرایت کرد
کروناویروس از سال 2012 از کشور عربستان آغاز شد و تاکنون 1430 مورد ابتلا به این ویروس در دنیا گزارش شده که 532 مورد آن باعث فوت شده است. معاون بهداشتی وزیر بهداشت در نشستی خبری اقدامهای وزارت بهداشت برای پیشگیری و کنترل کروناویروس را تشریح کرد و از تشکیل ستاد ویژه پیشگیری و کنترل این بیماری خبر داد: «تعدادی از مجروحان به بیمارستانهای عربستان منتقل شدند که احتمال ابتلا به کروناویروس در آنها وجود دارد. به همین دلیل وزارت بهداشت ستاد ویژهای برای کنترل این بیماری تشکیل داده است. برای مثال در 19 فرودگاه کشور که حجاج به آن وارد میشوند مانور انجام میدهیم و افراد مشکوک به بیماری را شناسایی میکنیم.» وی با اشاره به دیگر اقدامهای وزارت بهداشت برای پیشگیری از ورود بیماری مرس در کشور گفت: «آمادگی اصلی ما در فرودگاه است به گونهای که اقدامهای لازم برای استانهای مختلف را هنگام ورود حجاج انجام دادیم. اقدام دیگر ما این است که در هر هواپیما یک نفر از مرکز بهداشتی و درمانی حضور خواهد داشت و در یک فرم خوداظهاری افراد را رصد میکند. در این فرم علامت تب، سرفه و تنگینفس که از علائم اصلی کروناویروس هستند نوشته شده و اگر فردی این علائم را داشته باشد، اعلام و از سایرین جدا میشود و هنگام نشستن هواپیما از طریق یک آمبولانس مخصوص به بیمارستان منتقل خواهد شد.»
26 کشور دنیا مبتلا شدهاند
ابتلا به کروناویروس در 26 کشور دنیا گزارش شده و 85 درصد ابتلا به این ویروس در عربستان دیده شده است. منبع این ویروس در خفاش و شتر و راه انتقالش هم تماس با حیوان و فراوردههای دامی شتر است و هم از طریق تماس انسانی و از راه دست و ترشحات تنفسی منتقل میشود.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت که مسئول ستاد ویژه برای کنترل بیماری مرس و وبا هم هست در ادامه با بیان اینکه تا امروز واکسن و دارویی برای کروناویروس شناخته نشده، گفت: «میزان کشندگی این ویروس بالاست بهطوری که
30 درصد افراد مبتلا به کروناویروس فوت میکنند و خطر این بیماری در افراد سالمند، افراد مبتلا به مشکلهای مزمن تنفسی و کارکنان بیمارستانها بیشتر است و این افراد بیشتر در معرض خطر هستند.» به گفته دکتر سیاری، سال گذشته 6 مورد بیماری مرس در کرمان گزارش شد که 2 مورد منجر به مرگ شد، اما وزارت بهداشت توانست آن را کنترل کند، در حالی که در کشوری مانند کره یک فرد از عربستان وارد کره شد و باعث ابتلای 183 مورد به کروناویروس و فوت 36 فرد در این کشور شد. همچنین 2 بیمارستان کشور کره تعطیل شدند و 77 بیمارستان آسیب جدی دیدند و بیش از 100 هزار پرواز گردشگری آنها تعطیل شد تا بعد از چند ماه توانستند این بیماری را کنترل کنند.
خطر سرایت مرس
دکتر محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر در نشست خبری «اقدامهای وزارت بهداشت در پیشگیری از کروناویروس» با بیان اینکه بیماری مرس معمولا در فصل سرما بروز میکند، گفت: «امسال این بیماری در عربستان در فصل گرما بروز پیدا کرده است. خطر اصلی، انتقال این بیماری داخل بیمارستان و بین کارکنان بخش بهداشت و درمان است بهطوری که در شهرهای مدینه، جده و ریاض با این بیماری مواجه هستیم، بنابراین دیگر نمیتوان گفت تماس با حیوان یا استفاده از محصولات لبنی باعث این بیماری میشود بلکه تماس انسان با انسان نیز باعث مبتلا شدن به کروناویروس میشود. در عربستان در شهر ریاض 2 بیمارستان نظامی درگیر این بیماری هستند.»
دکتر گویا با ابراز نگرانی نسبت به حادثه منا تاکید کرد: «حین انتقال مجروحان به بیمارستانهایی که کرونا در آنها وجود دارد، انتقال کرونا دور از انتظار نیست. به همین دلیل ما آمادگیهای لازم را در برخورد با کروناویروس داشتیم و در حال حاضر این آمادگیها را تشدید کردهایم بهطوری که مجروحان را بعد از بازگشت به کشور تحت مراقبتهای ویژه قرار خواهیم داد.»
موضوع مهم در پیشگیری از بیماری مرس این است که ممکن است بیماری تا 14 روز در بدن فرد باشد و علائم آن را داشته باشد ولی به پزشک مراجعه نکند و در همین زمان بیماری منتقل شود. به همین منظور رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در این زمینه توضیحاتی ارائه کرد:«اگر حجاج تا 14 روز علائم سرفه، اسهال، تب و تنگینفس را دیدند، باید به بیمارستان مراجعه کنند. معاونت درمان برای موارد مشکوک، بیمارستانهایی را در تمام شهرهایی که پرواز مستقیم از عربستان دارند و در سایر شهرهایی که تعداد حجاجش زیاد است در نظر گرفته است.»
بنابر توصیههای دکتر گویا حجاج بهتر است از روبوسی با اطرافیانشان بپرهیزند و مراسم دید و بازدید خود را به تعویق بیندازند و نکات بهداشت فردی را رعایت کنند. بهداشت دستها و شستشوی مداوم دستها یکی از نکات ضروری است. همچنین حجاج در زمان سرفه کردن نیز بهتر است دستمالی را جلوی دهان بگیرند و سپس دستمال را داخل کیسههای مخصوص قرار دهند.
از مسافرت به عراق خودداری کنید
نگرانیهای مسئولان بهداشتی کشور علاوه بر بازگشت حجاج و بیماری مرس، خطر انتقال وبا از کشور عراق است به گونهای که طغیان وبا در برخی استانهای عراق مانند بغداد، نجف، قادسیه و بابل مشاهده شده و تاکنون دولت عراق 120 مورد قطعی وبا را اعلام کرده، بنابراین شرایط برای گسترش بیماری در عراق فراهم است. به همین منظور رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت توصیههایی را برای پیشگیری از شیوع این بیماری در کشور ارائه کرد: «افراد از مسافرت انفرادی به عراق خودداری و در قالب کاروانها به این کشور سفر کنند. همچنین باید مواظب غذای خود باشند و از دستفروشان غذا خریداری نکنند. زائران عراق از آب آشامیدنی بطری استفاده کنند و از آبهایی که از سلامتشان اطمینان ندارند، استفاده نکنند. همچنین میوه و سبزیها را ضدعفونی و در صورت نبود
مواد ضدعفونیکننده از میوههای با پوست استفاده کنند.» به گفته دکتر گویا، شرایط آب و هوایی طوری است که احتمال ورود این بیماری وجود دارد و دانشگاههای علوم پزشکی بهویژه در استانهای غربی کشور، درحال آمادهباش هستند. همچنین ما با مسئولان بهداشتی در عراق در ارتباط هستیم و برای کمک به آنها اعلام آمادگی کردهایم.